5.23.2008

Belse middag met Tony en de HangmattenTien jaar geleden bezocht de Belgische band Tony en de Hangmatten (foto) de Beerzen al eens. Nu komen ze terug, op 1 juni, tijdens een Belse middag voor het hele gezin in Gasterij De Kemphaan aan de Willibrordstraat in Middelbeers. Vanaf 15.30 uur staat alles in het teken van het goede leven, zoals onze zuiderburen dat zo goed kennen: muziek, rondjes rond de kerk, een schuimende trappist en een dampende fritkot. Entree voor deze middag is gratis.

Tony en de Hangmatten zijn een prettig gestoord zootje ongeregeld dat de boel graag op zijn kop zet met haar typisch Vlaamse aanpak: 'Awel... we beginnen met de toegift, hebben we dat alvast gehad!' Ze brengen Nederlandstalig eigen werk ('Vallen doet pijn; vooral als je niet op de grond moet zijn') in een rockbezetting van gitaar, bas, toetsen, drums en zang. Tony zelf ontbreekt daarbij overigens.

Met hun feestelijke hoempadreunen en kolderteksten hebben Tony & De Hangmatten al zoveel ophef veroorzaakt dat ze in Vlaanderen al in één adem genoemd worden met de lokale 'megaster' Eddy Wally. Hun muziek riekt lichtelijk naar die van Rowwen Hèze in haar feestelijke begintijd. Maar de Belgen spreken steevast over een 'geheel eigen muziekstijl' die de naam 'Hakkentuf!' heeft meegekregen. Wat zoiets betekent als 'iedereen de boom in en gas geven!' Met enkele tv-optredens voor de BRT wist de groep wist door te dringen tot het 'grote publiek'. Dat werd nog eens versterkt door de deelname aan het VTM-programma 'Ontdek de Ster': een nogal kneuterige Belgische versie van de Soundmixshow. Wees erbij als je wilt begrijpen waar het toch steeds over gaat in het dorp, de komende maanden...

Geen opmerkingen: