2.02.2013

Beerse Jutkampioenschappen met slagwerk

DSCF2253.JPG

Erger je je ook wel eens aan al die troep in en om Oost-, West- en Middelbeers? Niet doen! Bekijk het eens van de andere kant: overal kom je bijzondere afvalmaterialen tegen, voorwerpen waar menig archeoloog jaloers op zou zijn. Het zijn spullen, afkomstig van kinderen en volwassenen, elk met een eigen verhaal. 

Zou het niet schitterend zijn om deze materialen te verzamelen, ze te bestuderen en ze een nieuwe functie te geven? Dat vinden wij ook! Daarom organiseren we op zondag 10 maart 2013 - aansluitend op de Nationale Opschoondag - de derde Beerse Jutkampioenschappen. Hoogste tijd voor een grote buitenschoonmaak! En dat doen we samen met vrijwilligers van de Werkgroep Natuur en Landschap, Teenstoko (jeugdwerk), de Jeugdgemeenteraad van Oirschot, basisschool St. Willibrordus, de Beerse Boys en ’t Interieur.

Daarnaast willen we vragen of verenigingen, bedrijven uit ‘De Beerzen’ mee willen doen met een eigen team. Verenigingen kunnen daardoor meewerken aan een schonere natuur en omgeving en jongeren bewuster te maken van de schade van afval. Er zal een prijs te verdienen zijn voor de beste vereniging bij het jutten.

Jutten
Jutten is zoeken naar spullen die van niemand zijn en die je dus kunt meenemen en gebruiken. Meestal wordt het woord gebruikt voor het verzamelen van aangespoelde spullen op het strand. Maar je kunt ook op straat of in de bossen jutten. Overal vind je wel spullen die mensen zijn vergeten mee te nemen. Ook in de Beerzen.

De wedstrijd
Tijdens de jutwedstrijd gaat het erom dat teams (onder begeleiding van minimaal 1 volwassene) zoveel mogelijk afval opsporen en verzamelen. Er zijn ook geheime jutplaatsen die alleen met behulp van speciale schatkaarten te vinden zijn. Tijdens de wedstrijd wordt door jongeren filmpjes gemaakt om bijzondere ‘jutvangsten’ vast te leggen, ieder met een eigen verhaal. Er zijn prijzen te winnen voor het meeste afval, het grootste voorwerp en de meest origineelste vinding.

Kleding
Voor de creatieve jutters is er ook een jutkunst-wedstrijd. Daarbij is het de bedoeling om met het afval speciale jutkleding te maken te maken.

Waar en wanneer?
We starten op zondag 10 maart om 10.00 uur bij Gasterij De Kemphaan aan de Willibrordstraat waar het verdere programma wordt uitgelegd. Deelname is gratis. Je kunt je team van tevoren aanmelden bij herm.kisjes@chello.nl of - nog gemakkelijker - via dit online formulier.

Nieuw! Meld je aan via Eventbrite. Voor deze service is ook een gratis app beschibaar.

Programma
10.00 uur Ontvangst in Gasterij De Kemphaen
10.30 uur Start van de wedstrijd: de groepen gaan jutten
12.00 uur Tussendoor even een bordje soep en/of een broodje eten in Gasterrij De Kemphaen (lunch wordt geserveerd tot 13.30 uur)
13.00 uur Terugkomst bij de Kemphaan met alle gejutte materialen
13.30 uur Start activiteit Jutslagwerk
14.30 uur Live muziek van een jongeren popband
15.30 uur Prijsuitreiking
Het reglement 
1. Ieder team heeft minimaal 3 en maximaal 6 personen.
2. Ieder team heeft minimaal 1 volwassene.
3. In de volgende categorie├źn worden prijzen toegekend:
- Het team dat het meeste afval heeft verzameld (volume)
- Het team met het zwaarste jutwerk.
- Het team met het meest originele jut-slagwerkinstrument.
4. Gooi geen afval onderweg weg; je zou hiermee een ander team kunnen helpen aan bruikbaar materiaal.
5. Jutten mag met elk vervoermiddel en met alle hulpmiddelen. Vanzelfsprekend mag er geen schade aangericht worden aan de natuur.
6. Ieder team maakt na afloop van de complete jutvangst een prachtig instrument.
7. Over het reglement en de einduitslag kan helaas niet gecorrespondeerd worden.
We wensen alle deelnemers heel veel jutplezier en veel succes met een mooie vangst en een behouden vaart.

Oproep ouders en jongeren!
Ook dit jaar worden er weer in honderden gemeenten activiteiten georganiseerd om de omgeving op te ruimen. Duizenden vrijwilligers van bedrijven, scholen, sportclubs, buurtverenigingen etc. gaan samen aan de slag om Nederland een stukje schoner te maken. Samen opruimen van zwerfafval, ook al is dit van een ander, geeft een positief gevoel en is belangrijk om De Beerzen en omgeving schoon te houden. Door dit samen met jong en oud te doen zorgen we voor een schonere omgeving. Doe mee samen met je kind of met een team en geef je op voor de Beerse Jutkampioenschappen en steun een goed doel.

Geen opmerkingen: