2.04.2011

Beerse Jutkampioenschappen met slagwerk

Erger je je ook wel eens aan al die troep in de Beerse natuur en in het dorp? Niet doen! Bekijk het eens van de andere kant: overal kom je bijzondere afvalmaterialen tegen, voorwerpen waar menig archeoloog jaloers op zou zijn. Het zijn spullen, afkomstig van kinderen en volwassenen, elk met een eigen verhaal.


Zou het niet schitterend zijn om deze materialen te verzamelen, ze te bestuderen en ze een nieuwe functie te geven? Dat vinden wij ook! Daarom organiseren we op zondag 20 maart – aansluitend op de Nationale Opschoondag - de tweede Beerse Jutkampioenschappen. Hoogste tijd voor een grote buitenschoonmaak! En dat doen we samen met vrijwilligers van de Werkgroep Natuur en Landschap, Teenstoko (jeugdwerk), de Jeugdgemeenteraad van Oirschot, basisschool St. Willibrordus en ’t Interieur.

Jutten
Jutten is zoeken naar spullen die van niemand zijn en die je dus kunt meenemen en gebruiken. Meestal wordt het woord gebruikt voor het verzamelen van aangespoelde spullen op het strand. Maar je kunt ook op straat of in de bossen jutten. Overal vind je wel spullen die mensen zijn vergeten mee te nemen. Ook in de Beerzen.

De wedstrijd
Tijdens de jutwedstrijd gaat het erom dat teams (onder begeleiding van minimaal 1 volwassene) zoveel mogelijk afval opsporen en verzamelen. Er zijn ook geheime jutplaatsen die alleen met behulp van speciale schatkaarten te vinden zijn.

Concert
Voor de creatieve jutters is er ook een jutkunst-wedstrijd. Daarbij is het de bedoeling om met het afval een prachtig slagwerkinstrument te maken. Als het kunstwerk klaar is, ga je onder begeleiding van Koen van den Broek een live ‘jut-trommelconcert’ verzorgen.

Waar en wanneer?
We starten op zondag 20 maart om 10.00 uur bij Gasterij De Kemphaan aan de Willibrordstraat waar het verdere programma wordt uitgelegd. Deelname is gratis. Je kunt je team van tevoren aanmelden bij herm.kisjes@chello.nl of - nog gemakkelijker - via het online formulier.

Programma
10.00 uur Ontvangst
10.30 uur Start van de wedstrijd: de groepen gaan jutten
12.00 uur Tussendoor even een bordje soep en/of een broodje eten in De Kemphaan (lunch wordt geserveerd tot 13.30 uur)
13.00 uur Terugkomst bij de Kemphaan met alle gejutte materialen
13.30 uur Start activiteit Jutslagwerk o.l.v. Koen van den Broek
14.30 uur Muziek van de band Rich$treet
15.30 uur Prijsuitreiking

Het reglement:
1. Ieder team heeft minimaal 3 en maximaal 6 personen.
2. Ieder team heeft minimaal 1 volwassene.
3. In de volgende categorie├źn worden prijzen toegekend:
- Het team dat het meeste afval heeft verzameld (volume)
- Het team met het zwaarste jutwerk.
- Het team met het meest originele jut-slagwerkinstrument.
4. Gooi geen afval onderweg weg; je zou hiermee een ander team kunnen helpen aan bruikbaar materiaal.
5. Jutten mag met elk vervoermiddel en met alle hulpmiddelen. Vanzelfsprekend mag er geen schade aangericht worden aan de natuur.
6. Ieder team maakt na afloop van de complete jutvangst een prachtig instrument.
7. Over het reglement en de einduitslag kan helaas niet gecorrespondeerd worden.

We wensen alle deelnemers heel veel jutplezier en veel succes met een mooie vangst en een behouden vaart.

Lees een verslagje of bekijk de foto's van de Eerste Beerse Jutkampioenschappen in 2010.

Geen opmerkingen: