10.12.2011

Middelbeers viert langste nacht met nachtburgemeesters

Met 'Dat wordt nachtwerk!', een sprankelend programma van muziek, beeldende kunst en poëzie, viert Middelbeers van zaterdag 29 op zondag 30 oktober de langste nacht van het jaar. Tijdens deze nacht wordt de klok een uur teruggezet. Dat wordt nachtwerk! sluit aan op het Eerste Internationale Nachtburgemeesterscongres dat op zaterdagmiddag plaatsvindt. Er zijn optredens van onder anderen nachtburgemeesters Jules Deelder (Rotterdam), DJ Isis (Amsterdam) en René Bom (Den Haag). Verder betreden de legendarische Veulpoepers het podium en zorgen de Space Pirates voor eigentijdse dance.

Drie podia...
Dat wordt nachtwerk! biedt het publiek topacts op drie podia. In Gasterij De Kemphaan staat rock, blues en jazz centraal met optredens van Jacky Checker, de BX Bluesband, de Veulpoepers en Ragmob. In de kleine uurtjes kruipen achtereenvolgens Jules Deelder en René Bom achter de draaitafel. Deelder zal het publiek als DJ vooral trakteren op fijne jazz. Bom is bekend als presentator van het jaarlijkse Parkpop in Den Haag en weet hoe je een feestje moet bouwen. In Café De Zwaan zijn het de DJ's die de toon zetten. Met opzwepende dance van Kat in het Nauw, C’est Qui, Bob?, Wasamambe, Space Pirates en het Gespuis DJ-team is een goede conditie een must. Hoofdact is DJ Isis, die als nachtburgemeester van Amsterdam een special guest is van de avond. Aan de Doornboomstraat 14 wordt Dichterspodium De Smidse ingericht. Eigentijdse poëzie wordt gebracht door nachtburgemeesters Vitalski (Antwerpen), Jules Deelder (Rotterdam) en Henjo Hekman (Zeist). Het Haagse poëzie en spoken word-collectief Puur Gelul en twee muzikale intermezzo's met Emiel van Dijk (akoestische gitaar) en Onno Witte (percussie)  maken het programma compleet. Aan de inrichting van van dichterspodium zal speciaal cachet gegeven worden door beeldend kunstenaar Hans Kleinhofmeijer.

... en een tentoonstelling
Het voormalige gemeentehuis van Oost-, West- en Middelbeers aan het Doornboomplein in de kern Middelbeers doet tijdelijk dienst als expositieruimte. Nachtburgemeester Marian Smolders organiseert hier een bijzondere expositie, waar werken te zien zullen zijn van haar collega's Doro Krol (nachtburgemeester van Nijmegen) en Zeus Hoenderop (nachtburgemeester van Tilburg). Daarnaast zullen de Beerse kunstenaars Hans Gerritsen, Mark van den Heuvel, Wiel Wiersma, Marleen Severijns, Atie Cillessen en Moniek Kolsters hun werk tentoonstellen. Tenslotte is er werk te zien van Jo Gijsen dat in bezit is van de gemeente Oirschot. Openingstijden zijn op zaterdag van 21.00 tot 0.00 uur en op zondag van 12.00 tot 16.00 uur. Entree voor deze expositie is gratis. Op zondagmiddag zal Simone van Hoof haar prachtige vioolspel ten gehore brengen.

Tickets en tijden
Op de drie podia beginnen de eerste optredens om 20.00 uur, waarna het programma doorloopt tot in de kleine uurtjes. Tickets voor de drie podia kosten 12,50 euro. Bezoekers hebben met een ticket toegang tot alle podia. Voorverkoop vindt plaats in Middelbeers bij Café De Zwaan, Hoogdijk 32 en Gasterij De Kemphaan, Willibrordstraat 12. Via de website kunnen tickets online besteld worden. Meer informatie hierover en over het programma staat op www.datwordtnachtwerk.nl.

Congres
Voorafgaand aan Dat wordt nachtwerk! vindt op zaterdagmiddag in een tijdelijk congrescentrum op het Doornboomplein in Middelbeers het Eerste Internationale Nachtburgemeesterscongres plaats. Dertien nachtburgemeesters uit Nederland en Vlaanderen en andere professionals en vrijwilligers die zonder die titel als aanjagers van cultuur actief zijn gaan met elkaar in dialoog over de vraag hoe het culturele klimaat in dorp en stad versterkt kan worden in tijden van tegenwind. Met het congres wil de organisatie het fenomeen van nachtburgemeester stevig op de kaart zetten. Er zijn presentaties van Jules Deelder, Isis van der Wel en Anton Zijderveld. Dagvoorzitter is Boris van Ham (D66) leidt een paneldiscussie waarmee het congres wordt besloten. Er zijn nog enkele tickets beschikbaar. Meer informatie hierover en over het programma staat op www.nachtburgemeesterscongres.nl.

Geen opmerkingen: